7 mei 2024
De volkskrant van 17 april: "Zweefvliegen sterven veel sneller uit dan gedacht".
"De volkskrant" from the 17th of April "Hoverflies (Diptera, Syrphidae) are dying out much faster than expected".
1 mei 2024
De publicatie van het basisrapport voor de Rode lijst Zweefvliegen (Diptera, Syrphidae) van Nederland is aangeboden aan de tweedekamer door de minister van Natuur en Stikstof, zie het rapprot hier.
The publication of the basic report for the Hoverfly Red List (Diptera, Syrphidae) in the Netherlands has been presented to the House of Representatives by the Minister of Nature and Nitrogen, see the report here.
26 april 2024
Kamervragen naar aanleiding van publicatie in JvS over het versneld uitsterven van zweefvliegen (Diptera, Syrphidae) in Nederland in de staatscourant, zie hier.
Parliamentary questions in response to publication in JvS about the accelerated extinction of hoverflies (Diptera, Syrphidae) in the Netherlands in the government gazette, see here.
17 april 2024
Dutch newspapers writing about the drastic acceleration of extinction of Syrphidae in The Netherlands as published by JvS (https://doi.org/10.55710/1/YDSJ1547).
Uitsterven Nederlandse zweefvliegen versneld in de laatste 30 jaar bereikt ook de landelijke dagbladen: Volkskrant "Afname zweefvliegen gaat veel sneller dan gedacht, blijkt uit nieuwe studie"; NU.nl en andere sites
15 april 2015 een bericht in De Nieuwsbode, editie Heuvelrug, klik hier voor het bericht.
1 april ook een artikel in de Soester Courant, klik hier voor de link.
25 maart 2015: Amersfoort Nu: "Zweefvliegen zijn lief, je kunt ze goed bekijken en ze steken niet" klik hier voor de link.
21 maart 2015: Eemnieuws.nl: "Jeroen van Steenis maakt zweefvlieg-larven nestkasten", klik hier voor het bericht
1 november 2022
Long time nothing was written, here, however many new things have been published.
From now on the updates will be written in English.
The Journaal van Syrphidae have been started and the first publication has been submitted, concerning the decline of Syrphidae in Great Brittain.
JvS membership is running and many people have payed the annual fee already, thanks for that. Please submit your papers concerning Syrphidae to JvS and it will be published rapidly.
The TAXO-Fly project is running nicely and the first species descriptions are on its way to be finalized.
Through the IUCN the project "Conservation Action Plan for Veteran tree specialised hoverflies in Europe" is initiated and the first workshop will be held on the 4th of November 2022. Research on habitat, larval microhabitat, vetrean trees, management and protection of habitat, forests and veteran trees containing TreMs, creating breedign sites by "veteranisation" of trees or creating tree breeding boxes (hoverfly lagoons).
3 november 2020
Weer een publicatie erbij nu van nieuwe soorten Eumerus uit Iran, zie bij publicaties.
2 november 2020
In Soest langs geweest. De bekende kasten vallen toch telkens uit de boom (vooral beuken bomen?). De andere kasten hangen nog prima. Van de winter maar weer eens alles controleren.
27 juli 2020
Eindelijk weer tijd genomen om wat bij te werken. Voor nu alleen een update van mijn publicaties en de beschreven soorten. Later nog foto's van het symposium en de collectie trip op Samos en Lesbos.
16 december 2019
Eindelijk weer even een update. Het artikel over de nieuwe vondsten uit Servië is gepubliceerd, met daarin plaatjes van gave zweefvliegen. Verder nog een nieuwe soort Eumerus beschreven en over de vangsten in Cyprus gepubliceerd.
De nestkasten zijn ook weer aan controle toe en dat gaat in het voorjaar van 2020 gebeuren. Daarover later dus meer.
10 april 2019
Net terug uit Servië van de eerste IUCN Syrphidae Red List workshop, en nog wat vangen rondom deze workshop.
Ik kan het nog steeds niet geloven, maar in 2 dagen 5 soorten nieuw voor de fauna van Servië!
Te beginnen met Psilota anthracina en Epistrophe cryptica op de Universiteitscampus. Hier ook Brachypalpus valgus en 3 soorten Brachyopa waaronder de zeldzame B. maculipennis.
De laatste dag begon meteen al goed met Criorhina pachymera en wederom een Psilota anthracina, met meteen daarna de klapper Sphiximorpha petronillae man. Waarschijnlijk slechts de derde waarneming van een man ooit! Helemaal uit mijn dak natuurlijk. Gekker kon bijna niet, maar ja hoor dat werd het wel met nog 1 Psilota anthracina en zelfs twee vrouwtjes Sphiximorpha petronillae. In totaal heb ik dus 3 van de mogelijk slechts 10 exemplaren ooit in de wereld! Ook heb ik er fraaie foto's van, zie de link. Vervolgens bleek de Brachypalpus die op dezelfde boom gevangen was als de Psilota's en Sphiximorpha's een zeer waarschijnlijk onbeschreven soort te zijn. Kassa!!! Terug bij de Universiteitscampus nog even Brachypalpus valgus, Brachyopa bicolor, B. insensilis en B. maculipennis en ook nog maar even een Sphiximorpha subsessilis. Mijn zweefvliegen jaar kan niet meer stuk, en misschien ook niet meer overtroffen worden.
1 april 2019
Het Bergherbos blijft leuk met Melangyna pavlovskyi, Platycheirus discimanus (mannen en vrouwen) en voor mij nieuw in Nederland Cheilosia morio! Gelukkig geen 1 april grap maar allen verzameld. Wat een mooi begin van dit jaar.
23 februari 2019
Het nieuwe jaar is alweer begonnen met de eerste volwassen zweefvliegen al gespot waaronder Eristalis tenax en Episyrphus balteatus.
Ook komt er een kaderkamp van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) waar ik een lezing zal geven over zweefvliegen en mijn "zweefvliegen de boom in"project in het bijzonder. Iedereen tussen 12 en 25 kan zich via de NJN site aanmelden om mee te doen. Vrijdag 8 maart is de lezing en zaterdag 9 maart gaan we op pad om de nestkasten te bekijken.
20 december
Onlangs verschenen in digitale vorm: De Oriëntaalse soorten van het genus Sphegina! Een lijvig werk over de 94 soorten van dit genus in Zuid-Oost Azië. De monografie van mijzelf, Heikki Hippa en Valeri Mutin is gepubliceerd in European Journal of Taxonomy en bevat 42 nieuwe soorten voor de wetenschap.
12 december
De Myathropa's in de nestkasten doen het nog steeds goed. Het lijkt er echter op dat de soort die in de nestkasten zit een andere naam moet gaan krijgen. Wie vindt als eerste de larven van de andere Nederlandse doodshoofdzweefvlieg soort?
11 oktober
Myathropa florea is mogelijk geen M. florea meer maar twee verschillende soorten, en ze komen ook beide in Nederland voor. Wie weet zitten ze beide in de nestkasten, of nog leuker maar 1 en de andere heeft een ander larvaal habitat. De publicatie over de splitsing van M. florea in meerdere soorten zal helaas nog wel enige tijd duren voordat die uit is.
6 september
De tijd gaat op aan publiceren, en dus weer een nieuw artikel, nu over Trichopsomyia ochrozona uit Iran met beschrijving van de pop van T. ochrozona en T. joratensis. Zie ook mijn research gate profiel.
2 augustus
In de vijf nestkasten liggen (in het droge zaagsel) tussen de 3 en 12 poppen van dit jaar uitgekomen Myathropa florea. Het werkt dus echt! Nu nog weer eens tijd vinden om de nestkasten in de gebieden te controleren.
12 mei 2018
De nestkasten op het balkon doen het goed nu met vogel werende schotjes en extra (droog) zaagsel bovenin voor de verpopping.
21 december
Mijn nieuwste publicatie is uit. Twee nieuwe soorten Eumerus staan erin beschreven. Kijk voor het artikel op mijn research gate profiel
11 november
Dit is de dag... dat ik weer wat nieuws op mijn site zet.
Twee nieuwe publicaties en ook weer twee nieuw beschreven soorten, nu van het geslacht Eumerus uit Spanje en Marokko.
Verder lijkt de doodshoofd zweefvlieg een soorten complex te zijn en komen er wellicht twee verschillende soorten voor in Nederland. Ook het geslacht Criorhina heeft meer soorten in petto, waarschijnlijk ook voor Nederland.
23 juli De vroege glazenmaker die eerder dit jaar via het balkon naar binnen vloog staat op de foto en is op de site toegevoegd.
11 juli Het staat een beetje stil , of eigenlijk de larven zijn fanatiek aan het groeien. Op mijn balkon heb ik nu meerdere kasten en probeer daar wat extra dingen uit. Bier vinden de larven ook erg lekker net zoals rottende wortel en ui. In deze kasten krioelt het van de Myathropa florea larven. Ook al diverse poppen en exuviae gezien, dus de kasten werken goed. ook de gaten in het deksel zorgen voor voldoende water toevoer zodat ik er geen water meer zelf bij moet doen. In september maar weer eens langs bij de andere kasten.
15 maart foto's van de sneeuw in februari staan op de site bij Nestkasten
13 maart. Heerlijk weer om erop uit te gaan, naast kasten ook naar bloeiende gele kornoelje gekeken alwaar diverse adulten vlogen naast oa Episyrphus balteatus, Meliscaeva auricollis en Eristalis tenax ook Scaeva selenitica, Melangyna lasiophthalma en ook nog 1 M. quadrimaculata (de laatste voor dit jaar?).
Helaas op de Palts ook weer meerder kasten uit de boom gevallen, 1 kapot, 1 andere al het zaagsel eruit dus deze niet meer opgehangen. De andere 3 wel weer. Slechts een kast met larven (Myathropa florea) maar wel veel!
6 maart de "Familie" pagina van "Libellula depressa" is gekopieerd. Nu nog kijken of ik alle originele foto's nog erop kan zetten.
13 februari 2017 In de sneeuw nestkasten controleren, een mooie belevenis. Bij de Langeduinen, het vliegveld en Oostbroek geweest. Diverse kasten zijn weer uit de boom gevallen, vooral in Oostbroek. Gelukkig zit (bijna) overal Myathropa florea in de kasten. De Brachypalpus laphriformis is ook nog aanwezig. Volgende keer nat en droog zaagsel mee om de gevallen kasten te vullen. Misschien ook wat ander kweekmedium erin doen. Foto's volgen nog van fraaie sneeuw plaatjes.
23 december 2016 Publicatie update. Het stuk over Criorhina portschinskyi is gepubliceerd.
24 november Ook de fotos van de Viervlek, de Oeverlibel en de Keizerlibel zijn ingevoerd. Nu alleen nog de juffers en de summary en dan is libelluladepressa overgezet.
22 november Mijn artikel over de West-palaearctische soorten Ceriana, Primocerioides en Sphiximorpha is gepubliceerd! Met drie nieuwe soorten erin.
18 november Een kort overzicht van de resultaten tot nu toe is gemaakt. Voor landgoed Pijnenburg heb ik het al naar de beheerder gestuurd, de rest volgt nog. Ongeveer de helft van de kasten zit Myathropa florea in. In geen enkele kast met tamme kastanje zaagsel zit iets, eik en beuk zijn favoriet, maar in de vuren zaagsel kasten zit de bijzondere soort Brachypalpus laphriformis.
30 oktober foto's van Taiwan staan op de site en ook de foto's van de platbuiken onder libelluladepressa.com
14 oktober een nieuwe publicatie van mijn hand is uitgekomen en gaat over de zweefvliegen van een natuurgebied bij Uppsala, Zweden.
7 oktober extra gegevens van libelluladepressa.nl zijn overgeplaatst naar mijn site. De bijbehorende foto's moeten nog uitgezocht worden.
27 september de nestkasten op het balkon zijn bezet door diverse Myathropa florea larven!
Grote delen van de tekst van Libelluladepressa.nl zijn over gezet. nu nog alle foto's op de laptop van mijn vader uitzoeken er toevoegen.
14 september laatste dag om je interesse aanmelding voor het Syrphidae Symposium 2017 in Brazilië te versturen.
7 september de tekst van libelluladepressa.nl wordt langzamerhand overgezet. De originele foto's moeten nog toegevoegd gaan worden zodat jullie ze ook vergroot kunnen zien.
Een paar foto's van libellen uit Nederland en zweden zijn toegevoegd, zie libellen foto's, wie kan ze voor mij determineren?
25 augustus Het domein Libelluladepressa.nl van mijn vader is door mij overgenomen. Binnenkort zal de gehele inhoud op deze site te zien zijn. Daar zal ik ook libellen foto's op gaan zetten. Hopelijk zijn er mensen die ze kunnen en willen determineren.
24 augustus Extra foto's van de opgehangen nestkasten zijn geplaatst en ook is de website verder weer wat verbeterd met meer interne links
22 augustus Een publicatie geaccepteerd voor Entomologisk Tidskrift: Syrphidae fauna of Hagadalen-Nasten nature reserve Uppsala Sweden en twee ingediend: Revision of West-Palaearctic Cerioidini en First record of Criorhina portschinskyi in Iran. Hopelijk worden ze alle drie nog dit jaar gepubliceerd.
19-21 augustus Met een busje bijna alle gebieden weer langs gegaan. Nu ook weer kasten moeten repareren, maar ook tijd gehad om te kijken of er larven in zitten. Gelukkig is dat het geval, bijna alleen Myarthropa florea, maar ook Brachypalpus laphriformis. Verder diverse vogel nestjes en 1 zelf nog met eitjes (Pimpelmees?), ook diverse aaskevers, verlaten wespen nesten en zelfs (bewoonde) nesten van de zwarte wegmier en de glanzend zwarte houtmier.
Wie weet komt er ook nog eens een Microdon in de kasten.
15 augustus eindelijk weer even tijd. De nestkast op het balkon heeft al een pop van Myathropa florea geproduceerd, dus het werkt goed. Nog wel wat verzinnen op het veilig verpoppen van de zweefvlieg.
Verder diverse foto's toegevoegd van zweefvliegen uit Nederland en Taiwan. De foto's van Taiwan wordt aan gewerkt.
18 april ook een paar foto's van de Oehoe, zowel het mannetje als de 2 uilskuikens waren goed te zien. Het vrouwtje hebben we door de groeve zien vliegen (rond 19.00). Dus alle 4 gezien!
16 april Wandelen rond Winterswijk. Bij de groeve heel mooi de Oehoe gezien! Alleen 1 adulte vogel. Vanavond en morgen nog een keer langs om de jongen te zoeken, hopelijk zonder regen.
8 april De nestkasten weereens langs. Eerst de kast bij de korte duinen weer ophangen. Hij lag achter een boomstam verstopt en was snel weer opgehangen. In Oostbroek 1 kast helemaal kapot, en ook nog in de sloot. De andere kasten redelijk tot goed. In 2 zaten nestjes, waarschijnlijk van een mees. Ook hier kasten met Myathropa florea.
2 april. Korte duinen 1 kast uit de boom gevallen. Iemand van de uilen werkgroep Soest heeft mij op de hoogte gebracht en de kast weggelegd. Waarschijnlijk de ophang lat te krom getrokken tegen de boomstam waardoor de schroeven kapot zijn gegaan.
26 maart bijna van alle nestkasten staan er foto's op de site.
24 maart Soest Korte Duinen en Vliegveld zijn nu helemaal klaar voor het komende seizoen. Gisteren Gimborn al. Dus nu nog Paltz, Pijnenburg en Oostbroek de voorjaarsschoonmaak-reparatie controle uitvoeren. Vandaag niet alleen Myathropa florea en Brachypalpus laphriformis maar ook Callicera rufa. Hopelijk overleven ze het in de petflessen en komen de poppen ook uit.
23 maart Ook in het Gimborn Arboretum Myathropa florea. Ze lijken wel een voorkeur te hebben. Helaas ook weer veel tijd kwijt aan reparaties van de kastanje en beuken kasten.
20 maart, nieuwe foto's van de kasten geplaatst.
18 maart Nog wat extra kasten met Myathropa florea, de oude ook nog met Brachypalpus laphriformis. Verder 1 kast kapot en 1 kwijt!
8 maart Het artikel over Tumnin zweefvliegen is gepubliceerd! Met dank aan Valeri Mutin.
16 februari PDF bestanden van de krantenberichten op de site geplaatst
4 en 5 februari 2016 Veranderingen in de opzet van het foto gedeelte. Alle "oude" foto's worden anders gerangschikt. Nu nog alleen foto's van levende exemplaren, binnenkort ga ik ook beginnen met het fotograferen van opgezette exemplaren zodat er meer foto's komen.
15 december 2015 Toch weer even langs gegaan. De kasten hangen er nu goed bij. Slechts enkele waarvan de schroeven langzaam los getrokken worden, maar dat was snel te herstellen.
26 oktober Lang geleden, maar toch weer wat aanvullingen. Zo zijn er wat extra foto's van het symposium en de laatste kast controles van september.
17 september De andere nestkasten bij Soester Duinen en vliegveld Soeterberg langs geweest. Joepiiiiiiiiiiiiiiiiie!!!!!!!!!!! De eerste zweefvliegen in de kast! Myathropa florea. Verder weer een paar kasten helemaal kromgetrokken en van langere schroeven voorzien door ze uit de boom te halen en op de grond in elkaar te schroeven. Helaas was de accu snel op en hangen er nog meerdere kasten die nieuwe (langere) schroeven nodig hebben.
3 september Vandaag bij het Von Gimborn Arboretum, Landgoed Oostbroek en het Vliegveld Soesterberg langs geweest. Helaas 2 nestkasten uit de boom gevallen, en meerdere waarvan de voorkant krom was en de schroeven eruit. Gelukkig bijna alles weer kunnen herstellen.
Ook in "natuurlijke" rotholtes gekeken en ja hoor Myathropa florea en ook Callicera rufa! Nu moeten ze nog in de kasten komen.....
30 juni Even snel bij drie gebieden langs geweest. Slechts een kast waarbij de schroeven aan 1 kant eruit zijn getrokken. Verder 1 kast die uit de boom is "gevallen". Alle andere kasten hangen nog! Ook een kast met een wespen nest erin, geen zweefvlieg maar toch ook wel weer leuk en bovendien kans op Volucella larven!
15 juni De kastanje houten kasten op ons balkon buigen en barsten, m.b.v. lijmklemmen en langere schroeven alles weer op orde gekregen. Nu hopen dat de kasten in de natuur het wel houden.
4-8 juni het Internationale zweefvliegen symposium in Monschau, veel leuke praatjes en een mooie excursie
1 juni op weg naar de Psarus in Frankrijk, en jawel hoor gevangen op de bekende plek!
28 mei Alle kasten zijn opgehangen en nu maar afwachten of ze lekker gaan ruiken....
30 april op bezoek in het Von Gimborn Arboretum en geschikte bomen opgezocht, later nog terug om de kasten op te hangen
25 april alle kasten in Pijnenburg, Soester Duinen en Oostbroek zijn opgehangen.
23 april Bijna alle nestkasten zijn klaar, nog slechts 2 vuren houten kasten en 8 kastanje houten kasten nog van flessen en zaagsel voorzien.
15 april stukje in Nieuwsbode Heuvelrug is geplaatst.
9 april persbericht met foto opgestuurd naar de Nieuwsbode Heuvelrug. Hopelijk lukt het hier wel om PET flessen te krijgen.
8 april Een busje gehuurd om een groot deel van de nestkasten weg te brengen en op te hangen. In soest hangen nu bijna alle kasten. Het Von Gimborn Arboretum ook bezocht, de kasten zijn er, maar moeten nog opgehangen worden, zo ook voor Landgoed Paltz.
Gelukkig ook al toestemming voor het Landgoed Pijnenburg, alwaar ook al 7 kasten op zijn gehangen
4 april ook de Nieuwsbode Heuvelrug uit Doorn wil een artikeltje plaatsen met een mooie foto. Ga ik ook volgende week regelen.
3 april alle kasten, behalve die van kastanje hout zijn klaar om opgehangen te worden. Volgende week weer tijd om dit te gaan doen.
2 april Het Kastanje hout is binnen, samen met extra vuren en beuken hout.
1 april nu ook een groot artikel in de Soester Courant
25 maart uitgebreid in de krant in Amersfoort-Nu. Dus nu maar hopen op reacties en natuurlijk de PET flessen
24 maart Ook bij het Von Gimborn Arboretum geweest, kan er ook terecht voor de nestkasten.
In Landgoed Oostbroek en de Korte Duinen de eerst kasten opgehangen.
23 maart langs gegaan in Landgoed de Paltz en landgoed Oostbroek, beide terreinbeheerders waren zeer enthousiast.
21 maart nieuws bericht in Eemnieuws "Jeroen van Steenis maakt zweefvlieg-larven nestkasten"
20 maart interview Amersfoort.Nu, komt woensdag 25 maart uit.
18 maart Korte Duinen in Soest en Landgoed Pijnenburg bezocht met de desbetreffende terreinbeheerder. Zeer geschikte nestkast plaatsen gevonden, volgende week langs om ze op te gaan hangen.
16 maart Nog meer nestkasten klaar, nu ook al gevuld met zaagsel
4 maart De eerste 10 nestkasten zijn met zwart geverfd, zie ""nestkasten"
27 februari de nieuwe konijnen (Jip en Janneke) zitten in ons hok
21 februari logo is klaar en er zijn nieuwe foto's over hoe de dubbele PET fles constructie gemaakt kan worden.
19 februari AH helpt niet mee om PET flessen te krijgen, moet er dus zelf achteraan, wie wil er wat extra verdienen.
18 februari de sjablonen voor het logo zijn binnen, Karin gaat aan de slag om ze op de nestkasten te krijgen.
9 februari vuren hout is binnen en de eerste kasten bijna klaar
18 januari Landgoed eigenaren geven toestemming
15 januari Meubelmakerij Muurhuizen gaat het hout regelen voor de nestkasten
8 januari 2015 tekenaar en schrijfster Karin de Jong maakt ontwerp opdruk
6 december 2014 medewerking gekregen van meubelmakers, logo ontwerper en landgoedeigenaar
20 december brieven verstuurd en video's geplaatst
11 december subsidie gekregen van het Cultuurfonds om nestkasten onderzoek uit te voeren
5 december nieuws over de Hof met bijen, vogels en huisdieren
3 november alle foto's bijgewerkt, Altai foto's toegevoegd
24 oktober Siberië aangevuld met foto's
16 oktober uitbreiding van reizen met vele foto's
9 oktober toevoeging van informatie over symposia en uitbreiding thuis pagina
4 oktober updates met uitbreiding van tekst en foto's
1 oktober: de website is nog niet helemaal klaar, nieuws volgt dus nog